Nieuws

Pluimveehouders planten miscanthus aan in uitloop

Gepubliceerd op
6 mei 2013

Drie biologische pluimveehouders in Terschuur en Voorthuizen hebben afgelopen donderdag in hun uitloop miscanthus (olifantsgras) aangeplant.


Er zijn meer dan 45.000 stekken de grond in gegaan. In de uitloop zorgen de planten, die circa vier meter hoog worden, voor beschutting, zodat de kippen zich verder de uitloop in zullen wagen. Jaarlijks in april wordt een deel van de planten geoogst en na verhakselen gebruikt als strooisel in de kippenstal of als brandstof in een (hout)kachel. Deze plantactie is onderdeel van praktijknetwerk Bomen voor Buitenkippen.

De deelnemers aan dit praktijknetwerk, pluimveehouders met een uitloop, willen in hun uitloop op een duurzame manier beschutting bieden aan hun kippen. Er worden bomen geplant die beschutting bieden voor de kippen, waarvan geoogst kan worden, die mineralen opnemen uit de grond en waarmee de biodiversiteit in de uitloop groter wordt. Op vier andere bedrijven zijn al fruitbomen aangeplant en in ‘zusterproject’ van St. Probos ‘Kiplekker onder de wilgen’ hebben twee pluimveebedrijven energiewilgen in hun uitloop geplant. De pluimveehouders worden begeleid door het Louis Bolk Instituut en Bionext.

Meer informatie