Nieuws

Natuurgras, ideaal in rantsoen voor droge koeien

Gepubliceerd op
25 april 2013

Hooi of gras van natuurland past uitstekend in het rantsoen voor droge koeien, zo hoorden de netwerkdeelnemers van Nieuwe Natuurlijke Business van vier veevoederspecialisten in West Nederland.

John den Hertog van NM-voeders, Flore Mulder van De Samenwerking, Theo van der Weiden van De Heus Voeders en Piet van Dijk van Agrifirm gaven tips en aandachtspunten voor het winnen en voeren van dit natuurgras.

Wel noemen de specialisten een aantal voorwaarden en aandachtspunten.

  1. Gewasonderzoek is belangrijk om te weten welke gehalten aan energie, eiwit en suiker/zetmeel in het natuurgras of -hooi zitten.
  2. In het rantsoen past meestal een eiwitrijke toevoeging, zoals (nat) krachtvoer.
  3. Het rantsoen moet in de laatste fase van de droogstand aangepast worden aan het rantsoen van de melkkoeien.
  4. Voer altijd extra mineralen bij.
  5. Let goed op het tijdstip van mestaanwending, opdat geen mestresten worden geoogst.
  6. Produceer bij voorkeur hooi, omdat de kwaliteit en houdbaarheid dan het meest gewaarborgd is. Een alternatief is binnen 1 dag oogsten met een gewenst droge stof % van 40-45%.
  7. Let op dat er geen schadelijke (on)kruiden in het gewas voorkomen.
  8. Bewaar het natuurgras/-hooi bij voorkeur in ronde of vierkante balen in verband met de voersnelheid en transport naar derden.
  9. Conclusie: hooi of gras van natuurland, geconserveerd in balen, voorzien van een gewasonderzoek en weegbon is een prima product voor de droge koe en business voor de natuurboer.

Voor meer informatie: netwerkbegeleider Klaas de Jong.

Dit netwerk maakt onderdeel uit van een koepel van netwerken in het Westen, waaraan ruim 60 melkveehouders deelnemen. Deze koepel wordt ondersteund door het Veenweide Innovatie Centrum, PPP-Agro Advies en Wageningen UR Livestock Research.