Nieuws

Najaarsbijeenkomst 13 november: Ammoniakreductie via voeding

Gepubliceerd op
2 november 2012

Pluimveehouder Ruben ter Braak uit Langeveen en melkveehouder Ewald Stamsnieder uit Geesteren (Ov.) stellen op dinsdagmiddag 13 november 2012 hun bedrijf open voor iedereen die meer wil weten over reductie van ammoniakemissie via voeding.

Tijdens de najaarsbijeenkomst van Proeftuin Natura 2000 Overijssel tonen zij de huidige werkwijze op hun bedrijf, welke effecten dit heeft op de ammoniakemissie en welke interessante maatregelen ze willen invoeren.

Melkveehouder Ewald Stamsnieder is pilotveehouder voor het project Proeftuin Natura 2000 Overijssel. Samen met collega’s en adviseurs werkt hij aan de reductie van ammoniakemissie. Stamsnieder behaalt goede resultaten in ammoniakreductie door voermaatregelen te nemen. Tijdens de najaarsbijeenkomst op zijn bedrijf in Geesteren vertelt hij onder andere over het verlagen van ruw eiwit in het voer, het voermanagement en welke invloed deze hebben op de BEX/BEA uitkomsten.

Pilotveehouder Ruben ter Braak werkt op zijn pluimveebedrijf in Langeveen op verschillende manieren aan reductie van ammoniakemissie. Voor hem is een berekening op maat gemaakt, vergelijkbaar met BEX/BEA voor de melkveehouderij, om zo de ammoniakemissie op zijn bedrijf in kaart te brengen. Het is zeer de moeite waard zijn ervaringen te horen en een kijkje te nemen op zijn bedrijf. Op 13 november zijn pluimveehouders én varkenshouders welkom om meer te horen over reductiemaatregelen voor de intensieve sectoren.

Bezoekers aan de najaarsbijeenkomst op 13 november kunnen zelf een rondgang maken over de bedrijven in Geesteren en Langeveen. De bedrijven zijn opengesteld tussen 13.30 uur en 16.30 uur. Om 14.00 uur en om 15.00 uur geven de veehouders met hun adviseurs een algemene presentatie over het bedrijf. Daarnaast zijn er diverse stands op het bedrijf waar experts vertellen over (nieuwe) maatregelen en waar ze vragen beantwoorden van bezoekers. Ook is informatie te krijgen over bijvoorbeeld BEX/BEA en de netwerken van Proeftuin Natura 2000 Overijssel.

DSC09937.jpg

Adressen opengestelde bedrijven

  • Pluimveehouder Ruben ter Braak, Witteweg 3, 7679 VT Langeveen
  • Melkveehouder Ewald Stamsnieder, Hardenbergerweg 81, 7678 VR Geesteren (Ov.)

De afstand tussen de bedrijven is 7 km, waardoor geïnteresseerden beide bedrijven kunnen bezoeken.

Opgave voor de bijeenkomst is niet nodig. Meer informatie over de Proeftuin leest u op www.proeftuinnatura2000.nl.