Nieuws

Miscanthus, gewas voor de toekomst?

Gepubliceerd op
21 december 2012

Het praktijknetwerk ‘Ontwerp Duurzame Geitenstallen’ is op zoek naar planten en bomen die een bijdrage leveren aan zowel de diergezondheid, emissiebeperking, landschappelijke invulling en biodiversiteit. Uit literatuuronderzoek blijkt dat Miscanthus, ook wel bekend als olifantsgras, een duurzaam gewas met vele mogelijkheden is, waardoor het de interesse trekt van het praktijknetwerk.

olgras3.jpg
olgras2.jpg

Op vrijdag 19 november 2012 is het praktijknetwerk op bezoek geweest bij Cradle Crops. Cradle Crops is een pionier van Miscanthus Giganteus in Nederland met als doel het creƫren van een markt voor Miscanthus. Miscanthus Giganteus is een duurzaam gewas dat mondiaal gebruikt wordt als energiegewas, maar ook voor vezelplaten, als vezels in beton en strooisel.

De Miscanthus is een meerjarig gewas dat in het voorjaar gepland wordt als rhizoom en vervolgens gedurende circa 20 jaar jaarlijks geoogst kan worden. Nadat het geoogst is zal de plant opnieuw uitschieten. De eerste twee jaar heeft de plant onkruidbestrijding nodig, maar na het tweede jaar heeft onkruid geen kans meer. Vanaf het derde jaar tot en met het twintigste jaar hoeft de plant enkel geoogst te worden in april zonder enig onderhoud. De opbrengst van Miscanthus is vanaf het derde jaar circa 20 ton droge stof per hectare per jaar.

De Miscanthus heeft mogelijkheden om te worden gebruikt in de melkgeitenhouderij. Potentiƫle mogelijkheden zijn het gebruik als strooisel in plaats van vlas, als vezels in beton of als vervanger van stro. Door testen op praktijkbedrijven kan de toepasbaarheid voor verschillende doeleinden nader verkend worden.