Nieuws

Kruidenmelk: toekomst of utopie

Gepubliceerd op
3 juli 2014

Boeren van het praktijknetwerk “Vooruit met het kruid” voeren al geruime tijd kruiden aan hun melkvee. Tijdens een themadag werd gediscussieerd over de vraag of het voeren van kruiden invloed heeft op de smaak van de melk? Ook werden de mogelijkheden om “kruidenmelk”in de toekomst te verwaarden verkend.

Deskundigen waren er tijdens de themadag op 27 mei j.l. het snel met elkaar eens: het voeren van kruiden aan melkvee kan invloed hebben op de smaak van de melk. De keuze van het kruid en de hoeveelheid opgenomen kruid per koe spelen hierbij een rol. Stimulerende, pittige kruiden die in grotere hoeveelheden gevoerd worden zoals rozemarijn en knoflook zijn hier voorbeelden van. In de kruidenproeven die uitgevoerd worden binnen het netwerk wordt gewerkt met mildere kruiden in een lage dosering. Deze proef heeft dus geen invloed op de smaak van de melk. Wel is deze melk geproduceerd door koeien die kruiden opnemen. Daarom spreken we van “kruidenmelk”.

Kruidenmelk smaakt anders

Boeren hebben hun rauwe kruidenmelk laten proeven aan collega boeren en aan de aanwezige netwerkpartijen. Hun bevindingen werden vastgelegd.  Sietske Klooster, gastvrouw van de Melksalon, maakte op basis hiervan de smaakschetsen van de deelnemende boeren van het praktijknetwerk. Enkele typeringen van Sietske:

“Wendy de Koning haar melk werd meermalen herkend op volle nasmaak, een smaak die blijft hangen en fijn blijft aanvoelen. Verder fris, prikkelend en licht, makkelijk en zoet.

De melk van Huib Bor werd beschreven als vol, vol van smaak, volle smaak. Het woord romig kwam vaker naar voren. Ook werden sterk en hard genoemd. En meermalen werd de gelige kleur opgemerkt.

Harriëtte van Roessel haar melk werd beschreven als egaal, vlak, mager, licht, zacht, fris en zelfs crispy. Enkelen noemden veel smaak, rijke smaak en nasmaak.

Van de melk van Ron Westerneng werd meermalen de reuk genoemd, en de volle vette romige smaak. De melk werd meermalen als zacht omschreven en daartegenover een keer prikkelend en een keer pittig. Wim van Zandbrink, de gastheer-boer van de dag, werd tijdens de eerste ronde heel anders beschreven dan in de tweede. Dit zeer waarschijnlijk omdat zijn melk bij de eerste rond nog de koelte van de tank had, anders dan de melken van de andere boeren, die ze in (minder koele) koelboxen meenamen. In de koele ronde was zijn melk meermalen als licht en fris beschreven, maar ook smaakvol, romig zacht en zoet.

In de tweede ronde werd ze juist als voornamelijk vol beschreven en werd prikkelend en pittig genoemd.”

Kruidenmelk tot waarde brengen

Boeren staan positief tegenover het verwaarden van kruidenmelk. Melkverwerkers houden ontwikkelingen in melkstromen nauwlettend in de gaten. FrieslandCampina gaf tijdens de afsluitronde aan dat we op korte termijn geen kruidenmelk in het schap mogen verwachten. Duurzaamheid en biodiversiteit zijn belangrijke thema’s. De koppeling tussen de boer en de consument wordt steeds belangrijker. Bij een goed verdienmodel binnen de gehele keten zal kruidenmelk in de toekomst wellicht werkelijkheid worden. Het netwerk kan hierin bijdragen door goede ervaringen te delen.

Op bezoek bij het ministerie

Op 3 juli is een afgevaardigde van het netwerk aanwezig bij een grotere bijeenkomst op het ministerie van Economische Zaken rondom het gebruik van kruiden binnen de veehouderij.