Nieuws

Koeien de zandbak in!

Gepubliceerd op
19 juli 2012

De droogstaande koeien van Koeien & Kansen-deelnemers Frank en Ilona Post uit Nieuweroord (Dr.) gaan sinds april dit jaar de zandbak in.

In de zandbak kunnen zo’n 15 koeien. “Wij hebben in het buitenverblijf nu de far-off koeien lopen, om ze na het droogzetten mooi te kunnen laten opdrogen”, vertelt Frank Post. Dit jaar hebben Frank en Ilona vooral geïnvesteerd in dierwelzijn en diergezondheid. Zo is een zachter ligbed gekomen in de boxen, is de schoftboom verhoogd met een opzetstukje zodat de koeien makkelijker kunnen opstaan, zijn de ventilatie en isolatie aangepakt ter voorkoming van hittestress en is de zandbox aangelegd.

Al deze maatregelen dragen bij aan het streven van Frank Post om de totale levensproductie per afgevoerde melkkoe naar 45.000 kg te verhogen. “Dit is nog al wat, als je beseft dat de gemiddelde levensproductie per afgevoerde melkkoe bij CRV nu op 32.000 kg ligt”, constateert begeleider Paul Oosterhuis van DLV. Hij vervolgt; “Dit komt er op neer dat de koeien 7,5 jaar oud moeten worden, en al gauw 5 lactaties mee moeten gaan. Naast dat deze verduurzaming economisch aantrekkelijk is, heeft dit natuurlijk ook uiteindelijk een positief invloed op klimaat en milieu”.

Om de doelstelling te behalen wil Frank de zandbak niet alleen gaan gebruiken voor de far-off koeien, maar straks ook voor alle droogstaande koeien en koeien die minder mobiel zijn. Streven is om de koeien dan overdag lekker buiten te laten in de zandbak, en ze ’s avonds weer op stal te houden.