Nieuws

Jongvee groei varieert tussen 700 en 950 gram per dag

Gepubliceerd op
19 december 2012

De variatie in groei van jongvee is groot, zo signaleert het netwerk Jongvee Mestproductie en Mineralenbenutting. Meer groei betekent een betere ontwikkeling, sneller insemineren en jonger afkalven.

De netwerkdeelnemers hebben regelmatig jongvee gemeten, zowel in de verschillende leeftijdsgroepen als bij inseminatie. Op basis van de meting van de borstomvang is de gerealiseerde groei gedurende de opfok gemiddeld 804 gram (variatie 700 tot ruim 950). Dit komt gemiddeld ongeveer overeen met de gewenste groei inclusief dracht van 810 gram uit het DLV-groeischema. Op basis van de gerealiseerde groei is de gewenste afkalfleeftijd bijna 25 maanden (variatie 21 tot 28).

De opfokkers uit het netwerk insemineren de 1e keer gemiddeld bij een borstomvang van 173 cm. De variatie ligt tussen de 169 en 177 cm. De dieren wegen dan ongeveer 410 kg (variatie 380 tot 440 kilo) en zijn 15 maanden oud (variatie 14,5 tot 16,5 maanden). De groei tot inseminatie bedraagt ongeveer 818 gr/dag. Dit betekent dat de vaarzen, bij 1 maand uitloop, met ongeveer 25 maanden kunnen kalven.

Het is opvallend dat de variatie in groei erg groot is, met als gevolg een groot verschil in optimale afkalfleeftijd. Momenteel verzamelen de netwerkdeelnemers de werkelijke afkalfleeftijden van de vaarzen om te kijken of deze snelle groei op bepaalde bedrijven ook benut wordt om dieren jonger af te laten kalven. De eerste indruk is dat de pinken gemiddeld een maand eerder geïnsemineerd hadden kunnen worden.

Er vanuit gaande dat de gemiddelde pink 1,5 keer geïnsemineerd moet worden en dat de gewenste afkalfleeftijd 24 maanden is, is starten met insemineren vanaf 14 maanden gewenst. Voorwaarde is wel dat de dieren voldoende ontwikkeld zijn. Dat is het geval als de borstomvang minimaal 165-170 cm is of het gewicht 385 kilo.

Regelmatig meten helpt om het juiste inseminatiemoment te bepalen en om de groei per leeftijdscategorie te volgen. Wilt u meer inzicht in de groei, dan kunt u de metingen in een grafiek laten zetten. U kunt dan zien welke dieren goed gegroeid zijn en welke dieren extra aandacht vragen om ze zo beter te laten groeien.

Gebruik dit formulier