Nieuws

‘Ieren kunnen ons veel leren over weidegang’

Gepubliceerd op
27 mei 2013

Typerend voor bezoeken aan de Ieren is dat een excursie altijd naar het grasland gaat, waar de Nederlanders vooral in de stal naar de koeien kijken. Dit bleek ook tijdens het bezoek van de Nederlandse pilotboeren aan Ierland in april. Johan Dekker, één van de pilotboeren vertelt: ‘Weidegang is van groot maatschappelijk belang in Nederland. De Ieren hebben veel kennis over grasland. Van die professionaliteit kan ik leren.’

De reis was zeer geslaagd. Gezellig door de goede ontmoetingen met de Ieren, waarbij ook veel is geleerd. Leerpunten zijn mee naar huis genomen door de verschillen te zien tussen Ierland en Nederland. Verschillen tussen Ierland en Nederland zijn bijvoorbeeld de Ierse focus op kostprijs, via maximaal grazen en goedkope bouwwerken. Kennis van het grasland en werken met grasland is essentieel voor de Ieren. De grasopbrengsten en benutting daarvan kunnen in Nederland omhoog. Daarentegen kunnen de Ieren de kwaliteit van kuilgras maken verbeteren.

De Nederlanders nemen in ieder geval mee naar huis dat focus op kosten belangrijk is en nog meer toegepast kan worden. Daarnaast geven de Nederlanders aan dat een wekelijkse Farm Walk voor hen een eye opener is. Hier valt geld mee te verdienen.

De reis werd gemaakt in het kader van het Europese project DAIRYMAN. In dit project is een netwerk gevormd van 131 voorloperbedrijven, waaronder de Koeien en Kansen bedrijven. De financier van het project: INTERREG vindt het project zo inspirerend dat ze er een ‘showcase’ van hebben gemaakt. Op de website van INTERREG IVB NWE staat daarover de blog ‘The future of dairy farms is green and knowledge-intensive’ met reacties van boeren op de uitwisseling (in het Engels).