Nieuws

Erwtenteelt nu al een succes!

Gepubliceerd op
12 december 2012

Koeien & Kansen-veehouder Rijk Baltus experimenteert met gras-erwten en kijkt nu al reikhalzend uit naar de eerste snede van 2013.

De erwten ontwikkelen zich namelijk uitstekend. Met de erwten wil Rijk het ruw-eiwitgehalte van de graskuilen verhogen. Ondanks de hoge droge-stofopbrengsten op de Wieringermeerse jonge zeeklei is het ruw-eiwitgehalte van de graskuilen namelijk niet naar Rijk's zin.

Nieuws260-2.jpg

Het is begin december en de eerste stikstof voor 2013 zit bij Rijk Baltus al in de bodem. Erwten die op 30 augustus zijn gezaaid, hadden op 15 oktober al stikstof uit de lucht gebonden en in de wortel gestopt. Op de detailfoto is dat te zien aan de roze-paarse knobbels, de ’stikstofbommetjes’. De hierin vastgelegde stikstof is eigenlijk bedoeld voor de ontwikkeling van de peulen in het voorjaar. Maar voordat het zo ver is, maait Rijk Baltus het gewas al voor de kuil. De in de wortel achtergebleven stikstof komt dan geleidelijk beschikbaar voor de latere snedes gras en bespaart zo op kunstmest.

Klaver zou qua ontwikkeling nog lang niet zo ver zijn geweest als deze grote erwtenplanten. Ook op het perceel waar op 26 oktober na de maïsteelt rogge met erwten is ingezaaid, komen de erwten goed op. Erwtenteelt in het najaar, zelfs als het erg nat is, gaat dus zeer goed.

Rijk zal het product waarschijnlijk rond 20 mei maaien en samen met gras inkuilen. Dit levert hem wat extra ruw eiwit en wat extra structuur bij de meestal ‘slappere’ eerste snede.

Meer info bij Thijs Retra.