Nieuws

Eerste snede hoeft echt niet vol gas

Gepubliceerd op
9 april 2014

Het netwerk 'Het nieuwe rijden in de veehouderij' vraagt zich af: valt er ook nog wat brandstof te besparen tijdens het oogsten van de eerste snede gras?

Jazeker, we hebben ontdekt dat u, zonder al te veel ingrepen, toch een leuke besparing op brandstof kunt realiseren. Maar, eerst starten met een perfecte grasmat. Zorg voor de juiste grassen en zorg ervoor dat er geen mollen zijn in uw percelen.Vervolgens de machines juist afstellen. Zorg voor stoppellengten van minimaal 5 à 6 cm in voorjaar.

Hoe dan verder? Door bij het maaien de trekker niet vol gas te laten draaien. Houdt u aan het voorgeschreven aftakas toerental en u bespaart 10 tot 20 procent ten opzichte van maaien met 'vol' gas.

Slim rijden en machines goed afstellen leveren zeker een extra bijdrage aan de besparingen. Zorg dat de messen ten alle tijden scherp zijn, zowel bij de maaier, bij de pers of opraapwagen.

Hakselen: 25% meer brandstof

De systeemkeuze bij het inkuilen kan ook nog wat extra verschil maken. Onder zelfde omstandigheden is inkuilen met opraapwagen een neutraal systeem voor wat betreft brandstofverbruik. Hakselen vraagt gemiddeld tot 25 procent extra brandstof. Balen persen laat veel variatie zien. Dit kan 10 % voordeliger zijn, maar ook tot 30 procent nadeliger, waarbij het opladen en transport van de balen het totale verbruik enorm kan laten variëren.

Heeft de trekker voldoende vermogen? Ga dan aan het werk met de spaaraftakas en/of 'eco stand'. Vervolgens kunt u overwegen om een kleinere trekker te gebruiken voor de 'gewone' werkzaamheden. Zeker als die aanwezig is op uw bedrijf en op dat moment niet voor andere werkzaamheden nodig is. Het effect van zo'n kleinere trekker bij bijvoorbeeld schudden kan oplopen tot 2 à 3 maal minder verbruik per geschudde hectare. Dus zeker de moeite waard.

Al met al een leuke uitdaging om met minder brandstof het gras goed en effectief onder het plastic te krijgen.