Nieuws

Eerste opbrengstcijfers van voederbomen

Gepubliceerd op
13 februari 2012

Het Praktijknetwerk Voederbomen & multifunctioneel landgebruik heeft de eerste resultaten van de oogst en de vervoedering van hun voederbomen. De stekken van de wilgen zijn geplant op 25 april 2011 en in oktober zijn de eerste opbrengstmetingen gedaan. De opbrengst van takken en bladeren was in dit eerste jaar tot 5,5 ton droge stof per ha onder goede productieomstandigheden. Op stukken met structuurproblemen was de opbrengst duidelijk lager, tot 1,1 ton droge stof per ha. Het aandeel blad varieerde van 20 tot 30%.

Bij aanbieding aan geiten als gehakseld product (tak en blad), blad en stengel los, en blad en stengel vast, werd 55-65% van het product (dus tak en blad) opgegeten. Bij het gehakselde product nam de interesse van de geiten sneller af.
De resultaten zijn besproken met een groep geitenhouders die hun geiten in de toekomst ook voederbomen in het rantsoen willen aanbieden. De conclusie is dat het aandeel geoogst blad omhoog zou moeten. Frequenter oogsten van de gehele plant lijkt geen verandering te geven in blad/tak verhouding. Mogelijk is de tak dan wel beter verteerbaar. Een zoektocht naar een plukmachine van blad brengt mogelijk soelaas.

Klik hier voor de PowerPointpresentatie van de complete resultaten.