Nieuws

Controleer nu uw machines

Gepubliceerd op
24 februari 2014

Het voorjaar lonkt. Aan alles kun je merken dat de natuur een wending maakt. De eerste mest ligt al weer op het land. Over enkele maanden hoopt u hier weer de vruchten van te kunnen plukken. Tijd om de machines in orde te maken.

Na het schoonmaken komen er vaak afwijkingen in beeld. Veelal vraagt dit enige tijd voordat u juiste onderdelen heeft, of voordat dit weer verholpen is. Oftewel maak, indien nodig, nog een korte inventarisatie van hetgeen u nog aan uw oogstmachines wilt doen.

Tijdig machines controleren

Naast het standaard doorsmeren en controleren van de tussenassen is het zaak om de volgende onderdelen ook nog eens goed te controleren.

Bij uw maaimachines de maaihoogte instelling (trommelmaaiers), messen en meshouders, bodemdrukregeling, uitbreekbeveiliging en de kneuzer. Om goed maaiwerk te kunnen leveren is het ook belangrijk dat u uw hefarmen en hefstangen goed in kunt stellen. Zorg dus dat deze mobiel zijn zodat de machine in de juiste lijn de trekker kan volgen. Afwijkingen aan afstelling en materiaal leidt al snel tot extra weerstand en dus extra vermogensbehoefte.

Controleer uw schudder op speling tussen de rotoren en in het frame. Te veel ruimte op deze onderdelen leidt tot een onregelmatige loop en dus een ongelijkmatige gewasopname. Met risico op minder homogeen gewas met extra risico op vervuiling.

Bij de hark is het vooral van belang dat u alle draaispindels goed mobiel houdt. Dit om zowel de diepte als de vlakstelling goed te kunnen regelen. Ongelijkmatige afstelling, mede door slijtage, leidt ook hier tot slechter werk en risico dat de tanden door de grond draaien.

Machines afstellen

Stel de machines eerst eens af op een vlakke betonplaat. Dan kunt u de onregelmatigheden er goed uit halen. Bent u eenmaal in het veld, stap dan nog eens af en kijk kritisch of dit wel de gewenste afstelling is. Nu zit er immers gewas in de machine waardoor er andere krachten op het geheel komen en de vlakstelling dus af kan gaan wijken.

Kuilt u zelf in, met welke techniek ook, zorg er ten alle tijden voor dat u over scherpe messen blijft beschikken in het invoerkanaal. Heeft u één set, maak ze tussentijds weer even scherp en wissel ze op tijd. Te lang doorrijden maakt de messen onnodig bot waardoor de laadcapaciteit sterk terugloopt en er uiteindelijk veel tijd en brandstof verloren gaat.

Een eventueel tweede set kan hierin uitkomst bieden. Maar ook goed materiaal, zoals bijvoorbeeld een slijptafel, kan u veel verlichting geven. Even wat vaker slijpen houdt u zelf namelijk ook scherp. Het werk wordt er lichter en korter van en het resultaat in het veld veel beter.

Kortom, bent u nog niet klaar met uw geplande onderhoud, maak er werk van voordat het te laat is.