Nieuws

Boodschap (z)onder spanning

Gepubliceerd op
15 januari 2014

In het praktijknetwerk ‘Boodschap (z)onder Spanning’ gaan NAJK-jongeren met elkaar in gesprek over maatschappelijke onderwerpen. De praktijkbijeenkomsten worden gevuld door enerzijds een combinatie van inhoudelijke kennisoverdracht plus visie vorming rondom verschillende maatschappelijke onderwerpen. Anderzijds het opdoen van vaardigheden rondom het voeren van een dialoog.

De twintig deelnemers aan het praktijknetwerk ‘Boodschap (z)onder Spanning’ zijn leden van het NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt). In de bijeenkomsten gaat adviseur Tom Baak van DLV inhoudelijk het gesprek aan met hen. De eerste bijeenkomst werd ingevuld naar aanleiding van de Zembla uitzending rondom gewasbescherming  in de lelieteelt. De tweede bijeenkomst stond in het teken van dier- en welzijn naar aanleiding van de discussie die was ontstaan over de geboortekrik bij melkvee.

Laurens van der Horst van Bureau Spraakwater is bij de bijeenkomsten aanwezig voor het aanleren van communicatieve vaardigheden. “De eerste bijeenkomst zijn we gestart met de basis, de non-verbale communicatie tijdens een debat. Tijdens de tweede bijeenkomst hebben we opnieuw een een debat gevoerd, maar toen volgens de methode van ‘Standaard Geschil Punten’. Deze methode geeft weer op welke type argumenten je reactie geeft op elkaar. Vervolgens hebben we na het debat over hetzelfde onderwerp een dialoog gevoerd. Het verschil tussen standvastig vasthouden aan je stelling, of het aangaan van een dialoog op interesse voor elkaars mening maakt of je boodschap succesvol overkomt of niet”.