Weidegang

Dossier

Weidegang

Gras en weidegang zijn de basis voor de grondgebonden veehouderij. Weidegang en het grondgebonden karakter zijn sterke dragers van het goede imago van de melkveehouderij. Wageningen University & Research doet onderzoek naar alle effecten van weidegang en brengt daarover advies uit. Dat kan gaan over de afweging tussen weiden en opstallen, en over het verbeteren van het rendement van weidegang. Het versterken, vernieuwen en onderbouwen van vakmanschap rond beweiding staat centraal.

Het doel van dit dossier is om een actueel overzicht van weidegang te geven. Juist de laatste jaren wordt weer geïnvesteerd in kennisontwikkeling en innovatie rond weidegang, om daarmee succesvol te kunnen blijven beweiden.

Beweidbare oppervlakte en weidegang op melkveebedrijven in Nederland

Download hier de Factsheet Weidegang

Projecten weidegang

Amazing Grazing

Amazing Grazing ontwerpt wetenschappelijk onderbouwde oplossingen voor beweiden en vertaalt ze naar praktische tools en beweidingssystemen voor toekomstgerichte melkveebedrijven. De basis wordt gelegd in zes bouwstenen: grasopname, grasvoorraad, grasgroei, bodem, bijvoeding en koegedrag.

Meer informatie over dit project vindt u op de website van Amazing Grazing.

Nieuw Nederlands Weiden

Vanuit de projecten van Amazing Grazing en Stichting Weidegang is het weidesysteem Nieuw Nederlands Weiden opgepakt. Dit nieuwe systeem is in 2018 is geïntroduceerd in Nederland om melkveehouders eenvoudig, praktisch en toch goed te laten weiden. Het wordt ook wel betiteld als roterend standweiden 2.0.

Het peloton van melkveehouders een weidesysteem bieden dat niet te veel werk kost en waarmee je toch profiteert van de vele voordelen van weidegang.
Bert Philipsen - onderzoeker bij Wageningen Livestock Research

Lees er meer over in het onderstaande artikel.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Kringloopwijzer en Weidegang

Hoe kunnen veehouders die hun koeien weiden een goed resultaat in de KringloopWijzer realiseren? Lees meer over maatregelen ter verbetering van de mineralenefficiëntie in het onderstaande dashboard en project.


Lees verder:

Robot & weiden

Vijf concepten voor automatisch melken en weiden. Het is een kwestie van de juiste werkwijze vinden, eentje die past bij jouw bedrijf, ambities en voorkeuren. In Robot & Weiden heeft een groep van 50 weidende melkveehouders met een AMS en een team van weidegang-experts de koppen bij elkaar gestoken om van elkaar te leren hoe je automatisch melken en weiden kan combineren.

Meer informatie over dit project vindt u op de website van Stichting Weidegang.

Project Robot & Weiden

Dynamisch weiden: makkelijk beweiden voor de veehouder

Dynamisch weiden is een project met name gericht op jonge melkveehouders dat moet leiden tot innovaties voor weidegang. In het eerste jaar worden de bedrijven geëvalueerd, waarna vervolgens innovaties en nieuwe ideeën naar voren worden gebracht die uiteindelijk geïmplementeerd kunnen worden op alle melkveebedrijven. Een van de producten is een evaluatie van de effectiviteit van verschillende manieren van dynamisch weiden:

Dynamisch weiden

Meer informatie over dit project vindt u op de pagina dynamisch weiden

Grazing for Carbon

Grazing for Carbon is een focusgroup waarbij de vraag centraal staat hoe het koolstofgehalte in de bodem van weidegebieden te verhogen is.

Grazing for Carbon valt binnen het programma Horizon 2020, agriculturele European Innovation Partnersip (EIP). Wageningen Livestock Research draait dit project in 2017 - 2018.

Meer informatie staat op de EU-pagina: Grazing for Carbon.

Economisch weiden

Door middel van verschillende deelonderzoeken wordt er aan een antwoord gewerkt op de vraag hoe het rendement uit gras en weidegang verder verhoogd kan worden. Deze deelonderzoeken bestaan onder andere uit: de kostprijsverschillen van weiden van verschillende typen bedrijven, wat onderscheidt bedrijven die weiden succesvol in de praktijk brengen, wat is het verschil in opbrengst van de huidige beweiding van een bedrijf en de opbrengst van datzelfde bedrijf wanneer het beweiding optimaal toepast.

Meer informatie over dit project (2012) vindt u op de pagina economisch weiden

AutoGrassMilk

AutoGrasMilk (project 2013) richt zich op het ontwikkelen van advies voor het combineren van melkrobots en weidegang die geschikt zijn voor verschillende bedrijven in verscheidene regio’s in Europa. Meer informatie over dit project vindt u op de website van AutoGrasMilk.

Proefbedrijven

Tools

Meer informatie over weidegang