Nieuws

Vrijloopbodem in één werkgang bewerken en strooien

Gepubliceerd op
3 februari 2014

Stan van Beek uit Vogelwaarde (Zld.) van het netwerk Gebruikers Vrijloopstallen heeft een innovatieve oplossing bedacht om zijn compostbedding in één werkgang te bewerken én bij te strooien.

De strobodem van Van Beek maakte in 2012 plaats voor een compostbedding. Dit maakte het mogelijk om in de zomer geen materiaal meer bij te hoeven strooien, wat met stro wel het geval was.

Om in de winter maanden de bodem te bewerken en bij te strooien bedacht Van Beek het volgende. Hij bouwde een oude voerbak om tot compoststrooier. Deze strooier hangt achter de trekker en wordt hydraulisch aangedreven. Voor de trekker monteerde Van Beek  een oude bietenschoffelaar om de mestflatten onder te werken.

Kosten compoststrooier

De voerbak kostte  €400,- thuisgebracht en is voor €5500,- verbouwd. Het strooien en bewerken in één werkgang geeft een betere verdeling, een vlakkere bodem en bespaart arbeid. Voor die tijd strooide Van Beek de compost bij met een shovel, maar die maakte te diepe sporen.

Vrijloopstal in beeld

Agrimedia maakte van deze bijzondere combinatie een film. Bekijk hier de film: Voerdoseerbak wordt compoststrooier

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen rond vrijloopstallen? Kom dan naar het symposium op 13 februari 2014 op de Eemlandhoeve.

Meer informatie over het symposium vindt u in de flyer.