
Project
Emissiearm veevoer
Herkauwers verteren hun voedsel grotendeels met de hulp van micro-organismen in de pens, die het plantaardige materiaal afbreken en fermenteren.
Het grootste deel van de nutriënten die de melkkoe uit het maagdarmkanaal absorbeert betreft eindproducten van deze fermentatie. Daarbij wordt ook methaan gevormd. Methaan uit de pens is een van de belangrijkste bronnen van broeikasgas uit de Nederlandse landbouw. Door aanpassing van de samenstelling en eigenschappen van ruwvoer en krachtvoer kan de methaanuitstoot teruggebracht worden. Over de effectiviteit en de haalbaarheid van deze aanpassingen onder Nederlandse omstandigheden is echter nog te weinig bekend. In het ‘Innovatieprogramma Emissiearm Veevoer voor Herkauwers’ worden verschillende management- en voermaatregelen onderzocht met het doel de methaanemissie te verminderen voor een meer klimaatneutrale grondgebonden veehouderij.
- Unfortunately, your cookie settings do not allow videos to be displayed. - check your settings
Producten
- Effects of grass silage quality and level of feed intake on enteric methane production in lactating dairy cows (Journal of Animal Science Aug 2017)
- Minder methaan door voeren van nitraat (Veeteelt juni 1-2 2016)
- Klop, G (2016). Low Emission Feed; using feed additives to decrease methane production in dairy cows. PhD Thesis Wageningen University, Wageningen
- Oogstmoment snijmais beïnvloedt methaanuitstoot (Veeteelt oktober 1 2015)
- Video: Climate Smart Future
- Artikel: Graskwaliteit beïnvloedt methaanuitstoot flink (Veeteelt maart 1 2015)
- Effects of dietary starch content and rate of fermentation on methane production in lactating dairy cows
- Flyer: Voer op rantsoen voor klimaat
- Projectplan: Innovatieprogramma Emissiearm Veevoer
- Artikel: Methaanuitstoot spiegel van rantsoen (Veeteelt juli 1/2 2012)