Nieuws

Test uw bedrijf op bacteriën

Gepubliceerd op
23 juni 2014

In alle koeien zijn bacteriën actief, goede en slechte. De goede zorgen voor een optimale omzetting van het voer en een gezonde koe. De slechte bacteriën doen het tegenovergestelde. Ze zorgen voor een inefficiënte omzetting van het voer met rottende mest als resultaat en een koe die zich niet happy voelt. Met de MELK-ZUUR-PROEF kunt u zelf eenvoudig testen of de koeien op uw bedrijf in balans zijn.

In deze proef wordt melk uit de tank gehaald en weg gezet om te kijken of er genoeg goede bacteriën in de melk aanwezig zijn. Als het goed is, wordt de melk binnen een aantal dagen zuur. Zuurt de melk minder of helemaal niet aan dan is er iets aan de hand waardoor goede bacteriën hun werk niet kunnen doen. Er vindt dan eerder rotting dan aanzuring plaats.

Hoe doet u de melk-zuur-proef?

  • Neem 2 liter melk uit de tank en doe het in een schaal.
  • Laat de schaal 12 uur in de koelkast staan om op te romen.
  • Room de melk af en laat het op kamertemperatuur staan, zonder het te roeren of in beweging te brengen.
  • Bekijk na 48 uur in hoeverre de melk uit zichzelf is aangezuurd.

Resultaat

Hieronder een proef met melk van 3 bedrijven. Bij de verse melk was nauwelijks verschil te merken. Maar na verloop van tijd waren de verschillen groot.

Wat te doen?

In het praktijknetwerk ‘Koolstof, de zwarte motor’ bekijken we of het voeren van koolstof invloed heeft op de balans in bacteriën. Als nulmeting hebben de deelnemers de melk-zuur-proef gedaan. Nu voeren ze al weer een paar maanden koolstof aan het melkvee. Over een paar maanden wordt er weer gemeten. We houden u op de hoogte.

De melk van 3 bedrijven op een rij, vlak nadat ze zijn afgeroomd en op kamertemperatuur zijn weg gezet.
De melk van 3 bedrijven op een rij, vlak nadat ze zijn afgeroomd en op kamertemperatuur zijn weg gezet.

Dezelfde melk na 4 dagen

A en B zijn nog nauwelijks veranderd; blijkbaar komen de bacteriën onvoldoende op gang  In C zijn de bacteriën al flink aan het werk!
A en B zijn nog nauwelijks veranderd; blijkbaar komen de bacteriën onvoldoende op gang In C zijn de bacteriën al flink aan het werk!

De melk na 6 dagen

A – smaakt scherp zuur / ruikt klein beetje muf
A – smaakt scherp zuur / ruikt klein beetje muf
B – smaakt minder zurig dan A / ruikt wat lekkerder
B – smaakt minder zurig dan A / ruikt wat lekkerder
C – smaakt het lekkerst / ruikt lekker fris
C – smaakt het lekkerst / ruikt lekker fris