Nieuws

Deelnemer “Vrijloopstallen” past nieuw systeem toe in zijn composteringsbodem

Gepubliceerd op
16 januari 2014

Familie Köhne in Middenbeemster heeft onlangs de nieuwe vrijloopstal in gebruik genomen. Opvallend is een waterleiding in de bodem, die gelegen is naast de beluchtingsbuizen.

Al eerder experimenteerde familie Köhne met verschillende composterings-materialen. Hun grootste drijfveren voor het bouwen van een vrijloopstal zijn het verbeteren van de mestkwaliteit en het koecomfort. In de stal lopen nu 85 melkkoeien en er wordt gemolken met twee melkrobots. Per koe is er momenteel 14 vierkante meter ligbed beschikbaar.

Opvallend is de bodem in deze vrijloopstal. Deze heeft een onderlaag van stro met een bovenlaag van houtsnippers. Stefan Köhne gaf aan dat het stro beschikbaar was van eigen grond en dat deze combinatie hem prijstechnisch interessant leek. Zowel stro als houtsnippers hebben een hoge C/N verhouding wat gunstig is voor het binden van stikstof. Daarnaast zijn het materialen die makkelijk kunnen composteren.

Onder de bedding ligt een beluchtingsvloer. De vloer heeft langs de beluchtingsbuizen een waterleiding liggen. Deze leiding geeft de mogelijkheid om in de zomer warmte uit de bodem te onttrekken en in de winter warmte in de bodem te brengen. Een beluchte bodem met koude lucht remt namelijk het composteringsproces. De bedding wordt dagelijks bewerkt met een frees. Stefan heeft de ervaringen uit het praktijknetwerk mee genomen om de nieuwe stal te ontwerpen.