Nieuws

Armoede onder de grond?!

Gepubliceerd op
30 mei 2016

Veehouder Joris Buijs uit Etten-leur had net als veel andere Koeien & Kansen-deelnemers in 2015 te maken met lagere gewasopbrengsten. Hij verklaart dit onder meer doordat hij diverse percelen in gebruik gekregen heeft met ‘achterstallig onderhoud’. Dit zijn percelen die jarenlang ondermaats bemest zijn en/of waarbij de grasmat niet goed is. Dus gaat Buijs hiermee aan de slag en pakt hij zijn kansen.

Joris Buijs blijft ook de komende jaren investeren in zijn grond. Hij is hier op allerlei manieren mee bezig.

Perceel repareren

Een perceel landbouwgrond dat Joris een aantal jaren geleden kocht, met een P-Al en Pw van 16 en een P-beschikbaar van 0,2, heeft hij direct onder handen genomen. Allereerst is hij het perceel gaan egaliseren waardoor de waterhuishouding op het perceel flink verbeterde. Daarbij is ook klei opgebracht. Op het perceel is ondertussen meerdere keren compost gebracht om op deze manier binnen de mogelijkheden van de Nederlandse mestwetgeving fosfaat toe te dienen. “Ik had vorig jaar nog ruim 1000 kg fosfaatruimte over op mijn bedrijf wat ik niet mag opvullen met fosfaatkunstmest. Het is zonde om deze ruimte niet te benutten, het is er niet voor niets! Ik wil de armoede onder de grond tegen gaan en probeer de fosfaatruimte die nog over is, zoveel mogelijk op te vullen met compost”, aldus Joris.   

Win-Win voor veehouder en Waterschap

Het Waterschap wilde natuurvriendelijke oevers aanleggen langs één van Joris’percelen. Deze oevers vangen een tijdelijk teveel aan water op en stimuleren de biodiversiteit. Boeren zijn soms huiverig om hieraan mee te werken. Maar Joris ging het gesprek aan met het Waterschap en hij zag kansen. Door een deel van zijn grond, die minder productief is, ter beschikking te stellen aan de natuur werd hij daar financieel voor gecompenseerd. Hiermee kwam er de mogelijkheid om een nieuw perceel landbouwgrond aan te kopen. Op de grond die Joris heeft afgestaan wordt een natuurvriendelijke oever aangelegd waar ruimte komt voor 1200 kuub water extra. In ruil daarvoor mag hij een sloot dempen op zijn kavel. Dit maakt dat er efficiënter bemest en beweid kan worden op zijn huiskavel.