Nieuws

Gaan scholieren het ammoniakvraagstuk tackelen?

Gepubliceerd op
28 november 2016

Kun je mest en urine van koeien bij de bron scheiden, zodat er geen ammoniak vrijkomt? Met deze uitdagende vraag gaan zo’n 50 leerlingen van middelbare school De Nieuwe Veste uit Coevorden de komende tijd aan de slag.

Als aftrap brachten ze op 28 november een bezoek aan Dairy Campus. Nadat officemanager Eke Folkerts een algemene introductie gaf over de kennisinstelling, was het woord aan onderzoeker Nico Verdoes. Hij introduceerde hen in het kennisdomein: het scheiden van mest en urine.

Scheiden bij de bron

Hij vertelde de jongeren over de samenstelling van mest en urine en hoe het samenspel van beiden resulteert in ammoniak. Ook schetste hij het onderzoek dat al verricht is. "Zo hebben we bekeken of je koeien met een fluitje kunt trainen zodat ze op de ene plek plassen, en hun grote behoefte ergens anders doen." Verder vertelde hij over de plasbox waarbij een koe beloond wordt als ze daar plast. "Als ze er ook poept, krijgt ze geen beloning."
"Verder hebben we een aantal koeien uitgerust met sensoren, onder meer aan de staart, oren en poten. We hopen er zo achter te komen of een koe een signaal geeft voordat ze poept of plast", hield hij de scholieren voor.
Verder stipte hij het belang van verse mest aan. "Gras voeren we vers aan de koeien, kuilvoer ook, maar mest laten we zo een paar maanden in de kelder zitten. En dat komt de kwaliteit niet ten goede. Tot slot leidde Eke Folkerts en bedrijfsleider Luut de Boer de jongeren langs de verschillende onderzoeksstallen die Dairy Campus rijk is. Daarbij werd onder meer stilgestaan bij de vloersystemen en andere technieken gericht op het scheiden van mest en urine.
Met dit als aftrap, gaan de scholieren aan de slag. In januari presenteren ze hun creatieve oplossingen voor het ammoniakvraagstuk.