Nieuws

Deelnemers enthousiast over resultaten in BEP-pilot

Gepubliceerd op
6 april 2017

Twee deelnemers aan de BEP-pilot vertellen over hun ervaringen en de voordelen die deelname aan de pilot hun de afgelopen jaren opleverden. Beide melkveehouders hebben een flink fosfaatvoordeel op hun bedrijf kunnen realiseren.

Thomas Schenk melkt 155 melkkoeien in Nieuwe Niedorp (N.-H.) en heeft 65 hectare grond. In 2014 nam hij voor het eerst deel aan de BEP-pilot. "Ik las erover in de Nieuwe Oogst en omdat ik het vermoeden had dat ik meer mineralen van mijn land haal dan wat we erop mogen bemesten, heb ik me aangemeld.

Arnold van Schriek heeft een bedrijf van 38 hectare met 65 melkkoeien en 50 stuks jongvee in het Gelderse Netterden. Door de accountmanager van AcconAVM werd hij gewezen op de BEP-pilot. "Niet eens zozeer vanwege het mogelijke fosfaatvoordeel, maar omdat ik een nieuwsgierig persoon ben en van een uitdaging houdt, dacht hij dat het iets voor mij zou zijn", vertelt Van Schriek.

Zelf KringloopWijzer ingevuld

Schenk heeft zelf de KringloopWijzer ingevuld. Medewerkers van DMS Support controleren de ingevoerde KringloopWijzers. "De eerste keer bleek ik best wat fouten te hebben gemaakt. Het is ook best stoffige materie, die KringloopWijzer. Je moet er wel even zin in hebben. Maar omdat ik het nu een aantal jaar heb gedaan, maak ik minder fouten."
Ook Van Schriek vult de KringloopWijzer al jaren zelf in. "De laatste twee jaar heb ik het wel laten controleren door ForFarmers omdat het nu ook in de Centrale Database moet. Toch kijk ik het, nadat zij het hebben aangevuld, eerst weer zelf na voordat het wordt ingediend. Je moet niet alles laten doen, dan houd je geen gevoel bij de cijfers." Van Schriek beaamt de ervaringen van Schenk: "Als je je er een beetje in verdiept is het invullen van de KringloopWijzer prima te doen. Het enige wat ik nu nog wat lastig vind is het verwerken van scheurgrond en vruchtwisseling. Maar je moet er wat lol in zien te krijgen."

Flinke fosfaatvoordelen op bedrijfsniveau

Schenk haalt inderdaad meer mineralen van zijn grond dan dat hij er met bemesting op mag brengen en heeft dus een flink voordeel van zijn deelname aan de BEP-pilot. Op zijn maisgrond mag hij in plaats van 60 nu 120 kilo fosfaat per hectare brengen en op zijn grasland 120 in plaats van 80. Dit verschil kan hij invullen met dierlijke mest.
Deelname aan de BEP-pilot leverde Van Schriek flink voordeel op. In totaal zo’n 800 kilo fosfaat. Van Schriek realiseert dit voordeel met name door een hoge graslandproductie en secure bemesting. Na juli wordt er niet meer bemest, misschien alleen nog een kleine kunstmestgift om tekorten te corrigeren. En met beregenen realiseert hij goede opbrengsten. Mais op gescheurd grasland wordt niet bemest. "Je moet secuur omgaan met je mest. Ik vind dat we als veehouderijsector naar een evenwichtsbemesting moeten", besluit de veehouder.

KringloopWijzer geeft inzicht in bedrijfsvoering

Schenk houdt nu ook rekening met de uitkomsten van de KringloopWijzer in zijn bedrijfsvoering. Vooral met de aankoop van voer. "Tijdens het invullen speel ik al wat met de verschillende voeders voor het volgende jaar".